| Szerző: Sánta Zoltán

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

A tiszta égbolton megjelenő keskeny sarló-forma, a narancsosan izzó telehold a tengerparton, a felhőfoszlányok közé rejtőző ezüstös fény éppúgy megihlette Csontváryt, mint Debussyt vagy Beethovent. A csillagok, a Hold, a Nap fontos szerepet játszottak ősidők óta a parasztember életében, nem véletlen tehát, hogy a Villányi borvidéken találunk pl. Csillagvölgyet, míg Mádon, a Tokaji borvidék talán legfontosabb településén Holdvölgyet. Ezek emblematikus dűlők, s nevüket szinte mindig kölcsönzik borászatoknak is.

A mádi Holdvölgy Pincészet néhány év alatt a borvidék meghatározó tényezőjévé vált. Elképesztő pincerendszer, 21. századi technológia, hagyománytisztelet, átgondoltság, kitűnő borok 26 hektárról, a legjobb dűlőkből. Ha az ember Tokaj-hegyaljáról keres száraz vagy édes bort, egyre többször csap a homlokára: hát persze, Holdvölgy!

 

Ha Itáliában, Franciaországban (vagy úgy általában a Lajtán túl…) beesünk egy étterembe, bisztróba, pizzériába mert megéheztünk, és nem “fájn dájningra” vágyunk bankszámlát lebontó csúcsborokkal, még itallapot sem kérünk, a ház bora szinte sohasem okoz csalódást. Érthető: a tulaj jól ismeri a borászatot, s hosszú távra szól a bizalom mindkét oldalon, megbízható minőség, jó ár/érték arány elengedhetetlen ebben a műfajban. A hazai borpiramis talpa meglehetősen ingatag, így sokan könyvelhettünk el csalódásokat e téren (is…). Sok pincészet készít “ház borának” szánt bort, nagyobb kiszerelésben, ezek széles választékát kínálják a nagykereskedések is. De még ha jók is ezek nedűk, nem ez az igazi. A személyes kapcsolat az étterem, catering és a pincészet (borász, kereskedő) között elengedhetetlen. És valljuk be: van annak egy bája, ha az Anyukám mondta étteremben elmondhatják, hogy a ház borát ifj. Szepsy István készíti és pl. a  Magyar Tudományos Akadémia éttermében a vendégeknek, az Akadémiai Catering rendezvényein a partnereinknek azzal állunk elő, hogy a “ház” száraz tokaji bora a Holdvölgy Borászatban készült és pincéjében érlelődött Berecz Stéphanie és Gincsai Tamás főborász értő felügyeletével.

 

Bár e bor kereskedelmi forgalomba nem kerül, mégsem csak a belbecs fontos, de a külcsín is, a nevet is ideértve. Az ötletrohamon győzött a “HOLDFÉNY”, a címke pedig igyekszik az elnevezésnek és a beltartalomnak is megfelelni.

 

 

 

 

Exkluzív termék tehát a Holdfény névre keresztelt száraz tokaji bor. Ezúttal azonban nem az ára teszi azzá, hanem az, hogy egészen a belvárosi Széchenyi térig vagy éppen az Akadémia Catering egyik különleges rendezvény helyszínéig kell zarándokolni  az érdeklődőnek, hogy megkóstolhassa azt. Tessék sietni! Limitált széria!

 

S hogy mit is rejt a palack?


Tokaj három fő fajtájára építve (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) és a 2011-es évjárat adottságait, sajátosságait figyelembe véve készítette el a borászat a végső házasítást. A dűlőnként  és fajtánként válogatott, minőségi alapanyagok szüretét 2011-ben is előrelátó és precíz terv szerint végezték, különösen figyelve a száraz borok támasztotta sajátos követelményekre. A szelekció minden alkotóeleme külön erjedt, illetve érlelődött. A tételek ötöde (másod és harmad töltésű) zempléni tölgyből készült hordóban, míg 80%-a tartályban erjedt, így igyekezve megőrizni a szőlő primer aromáit, miközben a hordó is nyomot hagy, leheletnyi fűszeresség formájában. Illatában az alma, birs, és a grapefruit jegyei a legmeghatározóbbak, bár felsejlik a szőlővirág és a hárs is. Ízében is visszaköszön az alma, amit körte és citrusok valamint lágy fűszeresség és ásványosság egészít ki ebben a finomra hangolt válogatásborban. Az üde, élénk tokaji savakat néhány gramm maradékcukor teszi kedvessé.

 

Kóstolja meg Ön is az Akadémia Klub éttermében, vagy akár saját rendezvényén!


Forrás: Akadémia KlubBLOG


Eventrend G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

Hungarian Wedding Awards (Fotó: Kondella Misi Photography)

Ha az ember bulvársajtót olvas, igencsak megoszlanak a vélemények a házasságról. Az újságírás alap tézise: good new is no news (a jó hír nem hír)! Az olvasók ki vannak éhezve a negatív hírekre, a botrányos válásokra, a nagy megcsalásokra és megcsalatásokra, szétköltözésekre, de a szkeptikus véleményeket szociológiai vizsgálatok is alátámasztják. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: főúri házasságkötéseket leszámítva talán soha korábban nem szerveztek a maiakhoz fogható esküvőket. Ezek szervezése szinte önálló szakmává vált.

Elképesztő luxus - egy lista a legdrágább és legexkluzívabb rendezvényekről!

  Kíváncsiak voltunk, hogy milyen exkluzív körülmények kellenek egy elképesztő bulihoz – erre az eredményre azonban mi sem számítottunk, összegyűjöttük a 10 legdrágább és legexkluzívabb rendezvényt, amelyet valaha rendeztek!New York Café TripAdvisor